Umowa uaktywniająca- podatek

Forum » Niania a finanse domowe
Bede sie sama rozliczać tylko poprostu mama z ktora bede podpisywala umowę napisze mi 1800 lub 1600 zł zeby nie płacić duzo tego podatku a to co ona mi da do reki to juz jej prywatna sprawa tylko teraz wlasnie jak bede miala te 1800 zl lub 1600 zl brutto to ile tego podatku bede musiala placic co miesiac ?
04.03.2017 15:09
Już sama nie wiem czy to tylko śmieszne czy już żałosne. Zadań rachunkowych z tekstem uczą się dzieci w młodszych klasach podstawówki. Masz gotowca i nie umiesz skorzystać? Nie boisz się publikować pod pełnym nazwiskiem informacji o tym, że obie z mamą macie zamiar "ominąć prawo"? Osoby, które oszukują w tak drobnych sprawach nie wzbudzają mojego zaufania. Dlatego nie zatrudniłabym nieuczciwej niani i nie podjęłabym pracy u nieuczciwych rodziców.Profesja jednak do czegoś zobowiązuje.
04.03.2017 15:27

Witam serdecznie!do końca roku 2016 byłam zatrudniona na najniższej krajowej czyli 1850 brutto.(umowa uaktywniająca)Podatku nie płaciłam co miesiąc,chce to robić raz w roku przy rozliczeniu rocznym,ale zaczynają mi się schody.Nie wiem jak obliczyć pit,skąd zabrać jakie były koszty uzyskania przychodu i ile było pobrane na zaliczkę.Bardzo proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuje.

Agnieszka R. edytowała ten post 23.03.2017 22:10
23.03.2017 22:04
Dzień dobry. Przewertowałam cały wątek i mam mętlik w głowie. Potrzebuję delikatnej pomocy/nakierowania w rozliczeniu pitu. W lutym 2016 podpisałam umowę. Kwota brutto 1850zł( w tym dobrowolna składka chorobowa). Przychód: 11x1850=20350 KUP: 20350x20%=4070 Dochód:20350-4070=16280 Składka chorobowa: 45,33x11=498,63 Podatek: (16280-499)x18%= 2840,58 Po odliczeniu kwoty wolnej od podatku: 2840,56-556,02= 2284,56 Dobrze to policzyłam? Druga kwestia: w której rubryce na PIT36 powinnam wpisać kwotę składki chorobowej? (W postach była mowa o rubryce nr145, jednak na picie ta rubryka dotyczy aktualnie dochodu małoletnich dzieci). Będę wdzięczna za każdą pomoc.
26.04.2017 08:58

Witam
Tak się zastanawiam czytając ze co miesiąć placicie 216zl za podatki a ja zatrudniając się w pażdzierniku, rozliczyłam się za 3 mies. i rozliczylam się z tych 3 miesiecy w tym roku i za 3 miesiace musialam zaplacic 243zl to jest kwota nie za kazdy miesiac tylko za te trzy pełne. A  wnioskując po waszych komentarzach musialabym zpalacic 216zl x 3 mies to jest ponad 600zł a mi ksiegowa za te 3 mies obliczyła tylko 243 zl czyli za kazdy miesiąc przepracowany w tamtym roku wyszło mnie ok 80zł . Chorobowe oplaca mi pracodawca. Nie pytałam się jej czy coś mi odliczyła ale zdaje mi się ze raczej tak iż karte miejską oplacam 150zł z mojej pensji i może to . Nie chce nic tutaj mieszać ale u mnie tak to wygldalo i wszystko jest wporządku    a Zarabiam 1850zl .  

26.04.2017 20:24
Witam Księgowa odliczyła kwotę wolną od podatku i dlatego wyszła mniejsza kwota Pozdrawiam Monika
28.04.2017 15:50

Iwona L.

Anna B.Portal niania.pl wyszedł Nam na przeciw, łapcie link: https://kalkulator.niania.pl/

Problem w tym że on nie działa :?

Ta stona działa i pieknie wszystko można sobie wyliczyć   

 

01.05.2017 20:51
« Powrót do listy tematów